Elektrisch varen

ELEKTRISCH VAREN

Het is onomkeerbaar. Steeds meer gebieden worden afgesloten voor schepen die gebruik maken van een benzine- of dieselmotor. In Amsterdam worden hoogstwaarschijnlijk vanaf 2025 schepen geweerd die een brandstofmotor gebruiken. De Biesbosch volgt enkele jaren daarna. Nu al mogen rondom Giethoorn diverse wateren alleen door fluisterboten bevaren worden. In Friesland zijn zelfs speciale routes alleen toegankelijk voor schepen met een elektrische aandrijving. En overal in Nederland staan dergelijke plannen op stapel. De verwachting is dat vooral binnensteden en natuurgebieden de trend volgen.
De overheid stimuleert het elektrisch varen en ook veel watersporters realiseren zich dat elektrisch varen de toekomst is. En eerlijk is eerlijk; wat is er nu mooier dan vrijwel geruisloos door fraaie natuurgebieden of grachten te varen zonder een rokende uitlaat die bij de verkeerde windrichting ook nog eens erg hinderlijk (en ongezond) is. Daarnaast realiseren wij ons als botenbouwer terdege dat de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs ook voor ons gelden. Om een wezenlijke bijdrage aan een beter milieu te leveren en om aan de toenemende vraag uit de markt te voldoen streven we er daarom na een deel van onze vloot uit te rusten met een hybride en een volledige elektrische aandrijving.

VOORDELEN

De voordelen van een elektrische aandrijving ten opzichte van een traditionele dieselmotor:

  • Stil.
    Varen met een elektromotor is varen zonder motorgeluid. Hoewel de Langenberg Cabin Cruiser met dieselmotor ook al geluidsarm is, is het geheel ontbreken van motorgeluid de overtreffende trap. Alleen het het kabbelende water en de omgeving zijn hoorbaar.
  • Trillingsvrij.
    Een elektromotor veroorzaakt geen trillingen. Hierdoor wordt de comfortbeleving op een nog hoger plan getild.
  • Emissievrij.
    Een elektromotor stoot geen schadelijke stoffen uit. U en de omgeving hebben geen last van hinderlijke uitlaatgassen die ook nog eens schadelijk voor de gezondheid zijn.
  • Efficiënt.
    Een elektromotor is veel efficiënter. Maar liefst 90% wordt omgezet in bewegingsenergie. Bij een dieselmotor is dat circa 40%. Bovendien is het maximale koppel direct beschikbaar. Een verbrandingsmotor moet eerst op toeren komen om zijn maximale vermogen te kunnen leveren.
  • Hogere betrouwbaarheid.
    Een elektromotor is compact, ongecompliceerd en heeft weinig bewegende delen zodat de slijtage minimaal is.
  • Lagere onderhoudskosten.
    Omdat een elektromotor ongecompliceerd is, is er nauwelijks onderhoud nodig. Oliewissels en het vervangen van filters behoren bijvoorbeeld voorgoed tot het verleden.

NADELEN

De nadelen van een elektrische aandrijving ten opzichte van een traditionele dieselmotor:

  • Hogere aanschafkosten.
    Een elektromotor is aanzienlijk goedkoper dan een dieselmotor. Elektrisch varen vergt echter veel accucapaciteit. De kostbare accu’s maken dat de aanschafkosten hoger zijn. Daarentegen zijn er geen brandstofkosten.
  • Beperkte actieradius.
    Schepen met dieselmotoren kunnen soms meer dan honderd uur varen zonder te hoeven tanken. De ‘Full Electric’ Langenberg Cabin Cruiser haalt circa veertien uur afhankelijk van de vaarsnelheid. Voor een nog hogere actieradius kunnen accu’s bijgeplaatst worden. Onze ‘Hybrid’ schepen maken gebruik van een generator die onder het varen de accu’s bijlaadt. De actieradius daarvan is daarom vergelijkbaar met schepen met een traditionele aandrijving.
  • Afhankelijkheid oplaadpunten.
    De accu’s van de ‘Full Electric’ worden via een walsstroomaansluiting opgeladen. Voor twee uur elektrisch varen is de benodigde laadtijd bij een oplaadpunt met gemiddelde capaciteit van tien ampère ongeveer tien uur. Steeds meer havens hebben hogere ampèrages en de verwachting is dat er binnen afzienbare tijd ook meer speciale laadpunten komen. De laadpunten met een 3-fasen aansluiting verkorten de laadtijd tot maar liefst 75%.
  • Beperkter vermogen.
    Hoe groter het vermogen van de elektromotor, hoe kleiner de actieradius. Wij kiezen voor een beperkt vermogen waarbij zowel veiligheid, snelheid als actieradius zo groot mogelijk zijn. Alleen in extreme situaties zoals een noodstop en (heel) veel stroming moet met meer beleid gevaren worden. Op snelheid wordt niet ingeleverd want iedere Langenberg Cabin Cruiser haalt zijn rompsnelheid met dank aan het uitgekristalliseerde onderwaterschip en goede afstemming met de aandrijving.

LCC 33 Electric

Afmetingen: 10,25 x 3,90 x 0,85 m

100% elektrisch, 100% genieten. Volledig emissievrij en daarom zeer duurzaam. De volledig elektrisch aangedreven Langenberg Cabin Cruiser 33 E overtreft uw stoutste dromen. Ervaar de stilte, de krachtige acceleratie en het royale vaarbereik van maar liefst 14 uur. Een dagtochtje of een vaarvakantie van een heel seizoen? De Langenberg Cabin Cruiser 33 E is altijd uw ruim, betrouwbaar en comfortabel onderkomen. Het grote accupakket is ook beschikbaar voor bijvoorbeeld de keramische kookplaat. De boot is daardoor gasloos. Maar ook andere elektrische apparatuur profiteert van de overvloed aan beschikbare stroom. Denk aan een koelkast, stofzuiger, boiler of verwarming.

LCC 33 Hybrid

Afmetingen: 10,25 x 3,90 x 0,85 m

Voor de watersporters die willen genieten van de voordelen van het elektrisch varen maar tegelijkertijd ook lange vaartochten maken of geen mogelijkheid hebben om periodiek of tijdig de accu’s bij te laden is de LCC33 H ontwikkeld. De elektromotor zorgt voor de voortstuwing en de zeer stille generator laadt de accu’s bij wanneer u dat wenst. Ook met de Hybrid vaart u met het geleverde accupakket al snel vier uur volledig elektrisch. Met dit accupakket zijn een keramische kookplaat en andere elektrische apparatuur niet langer buiten handbereik en profiteert u van het uitzonderlijke comfort dat dit biedt.